Fermentációval készült mikrogranulált Tolerase® L laktáz enzim, laktózemésztési nehézségben szenvedők számára.
- Tolerase® L VEZETŐ LAKTÁZ ENZIM VILÁGMÁRKA
- 1 RÁGÓTABLETTÁBAN 4500 FCCU LAKTÁZ ENZIM 10 G TEJCUKOR (LAKTÓZ) LEBONTÁSÁRA (AMI 2 DL TEHÉNTEJNEK MEGFELELŐ MENNYISÉG)
- VEGÁN ÉS GLUTÉNMENTES TERMÉK (laktózmentes laktáz)
- 3 ÉVES KORTÓL FOGYASZTHATÓ
- AKÁR 60 NAPRA ELEGENDŐ MENNYISÉG
- FÜGGETLEN LABORBAN IS BEVIZSGÁLT ÉTREND KIEGÉSZÍTŐ!
- NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES TARTÓSÍTÓSZERT, SZÍNEZÉKET
- ÉDESKÉS RÁGÓTABLETTA HOZZÁADOTT AROMA NÉLKÜL
- TITÁN-DIOXID MENTES FORMULA
Miért válasszuk a Natur Tanya® FERMENTÁLT LAKTÁZ ENZIM terméket?
Az általunk használt laktáz enzim, nem csupán egy laktáz enzim, hanem a világ egyik vezető (mikrotápanyag és élelmiszerenzim) alapanyaggyártójának, a DSM fejlesztésének eredménye, amely a franciaországi Seclinben kerül előállításra.
A Tolerase® L laktáz enzimünk előállítása
A Tolerase® L nyomon követhető, megbízható gyártásból származó, minőségi alapanyag. Ez az enzim készítmény Aspergillus oryzae gombából fermentált laktázt tartalmaz (beta-galaktozidáz). Az enzim készítményt az Aspergillus niger mikroorganizmus merítéses fermentációjával készül. A laktázt kivonják a sejtkultúrából és számos szűrési eljárás során megtisztítják, majd granulálják, amely végül homogén lesz. A mikrogranulálási technológia a szilárd formájú készítmények gyártását könnyíti meg.
A laktáz enzim több forrásból is származhat, ezek közül néhány példa:
- baktérium (pl.: Bifidobaktériumok)
- élesztő (pl.: Kluyveromyces lactis)
- gomba (pl.: Aspergillus spp.- Aspergillus oryzae)
Az azonos enzimspecifitás ellenére, a laktáz aktivitás optimális hőmérséklete és pH-ja változhat, forrástól függően. A kereskedelmi forgalomban kapható laktáz enzim két csoportba sorolható, attól függően, hogy savas vagy semleges körülmények között aktívak-e.
Általában az élesztő által termelt enzimek SEMLEGESEK, a fonalas gomba eredetűek pedig igen SAVASAK. A semleges laktázok semleges pH-optimumúak, ezért jól alkalmazhatók a tejben lévő laktóz hidrolízisére. A savas közeg azonban az aktivitás gyors vesztéséhez vezet, ami korlátozza az élesztő általi enzim használatát.
(forrás: Enzyme activity of β-galactosidase from Kluyveromyces lactis and Aspergillus oryzae on simulated conditions of human gastrointestinal system).
A Tolerase® L laktáz enzim alacsony pH (savas közeg) melletti aktivitása miatt, különösen hatékonnyá teszi. A gyomor savas közegével szemben igencsak ellenálló, ezáltal könnyedén el tud jutni a vékonybélbe, ahol a laktóz emésztése történik.
AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKÉNT HASZNÁLT LAKTÁZ ENZIMNEK TÖBB KRITÉRIUMNAK IS MEG KELL FELELNIE:
(1) az enzimnek aktívnak kell lennie a gyomor alacsony pH-értékén (pH 2,5–4);
(2) az enzimnek ellenállónak kell lennie a gyártási folyamatok (pl.: szárítással szemben)
(3) nem lehet érzékeny a proteolitikus (fehérjebontó) degradációra (pl.: ilyenek a pankreatikus proteázoknak), azért, hogy megtartsa ”életképességét” a gyomorban
(forrás: DSM Report, Safety assessment of Tolerase L used as supplement).
Termékünkben levő laktáz enzim által kifejtett enzimatikus reakció lényegében megegyezik az emberben természetesen jelen lévő gasztrointesztinális laktázokéval.
A FENTI INFORMÁCIÓK FIGYELMBE VÉTELÉVEL ESETT A VÁLASZTÁSUNK AZ ASPERGILLUS ORYZAE-BÓL SZÁRMAZÓ LAKTÁZ ENZIMRE.
A bakteriális laktáz enzim pH optimuma ~7, az élesztő eredetűé 6. A Natur Tanya® FERMENTÁLT LAKTÁZ ENZIM Aspergillus oryzae forrásból származó laktáz enzimet tartalmaz, amelynek pH optimuma alacsonyabb a többi forrással összehasonlítva, hőmérsékleti optimuma 55°C, ez azt jelenti, hogy hőstabilabb is.
(forrás: Park Y, Santi M, Pastore G (1979) Production and characterization of β-galactosidase from Aspergillus oryzae. J Food Sci 44(1):100–103)
A laktáz enzim (aspergillus oryzae-ból származó) aktivitása 55°C felett szignifikánsan csökkenhet, ezért nem ajánlott túl meleg italba porítva elkeverve fogyasztani, illetve olyan folyadékban elkeverni, amit utána mikrohullámú sütőbe tennénk.
MIT JELENT AZ FCCU (FOOD CHEMICAL KÓDEX SZERINTI LAKTÁZ ENZIM EGYSÉG)?
Az FCCU egység, az enzimaktivitás mérőszáma, azaz a laktáz enzim aktivitásának a mérőszáma.
A laktáz enzim mg-ra megadott mennyiségi leírása önmagában nem elegendő, mert nem lehet pontosan tudni, hogy mennyi laktóz (tejcukor) lebontására képes az előírt laktáz enzim tartalom.
A Natur Tanya® FERMENTÁLT LAKTÁZ ENZIM 1 rágótablettában 4500 FCCU laktáz ezim egységet tartalmaz, amely megközelítőleg 10 g tejcukor (laktóz) lebontására elegendő, ez 2 dl tehéntejnek megfelelő mennyiséget jelent.
A Natur Tanya® FERMENTÁLT LAKTÁZ ENZIM független, akkreditált laborban bevizsgált készítmény, minden esetben MEGFELEL AZ EURÓPAI UNIÓS EGYSÉGES SZABÁLYOZÁSNAK, a határértékek alatt marad, ezért lisztérzékenység (cöliákia) és laktózintolerancia esetén is alkalmazható.
A gluténmentességre vonatkozó jelenleg érvényben levő határértéknek nemhogy megfelel a termék gluténtartalma, hanem NEGYEDE annak, kimutatási határ alatt van. De ha ez nem lenne elég, a laktóztartalom TIZEDE a vonatkozó határértéknek, számszerűsítve ez
- Laktóztartalom alkalmazott vizsgálati módszer: Megazyme K-LOLAC (2018)
- Gluténtartalom alkalmazott vizsgálati módszer: RIDASCREEN®FAST Gliadin R7002 (2018)
A termék hosszú távú alkalmazása is biztonságos. A termék gyártója a Jó Gyártási Gyakorlat (GMP) irányelveinek megfelelő, illetve ISO 9001:2015 rendszer szerint tanúsított élelmiszerbiztonsági rendszert tart fenn.
Nettó tömeg: 15 g (60 db)
Összetevők: tömegnövelő szerek (szorbit, mikrokristályos cellulóz), mikrogranulált Tolerase® L laktáz enzim készítmény [maltodextrin, laktáz enzim (béta-galaktozidáz- Aspergillus oryzae forrásból)], nátrium-klorid (só)], csomósodást gátló anyag (zsírsavak magnéziumsói). *5 rágótablettára vonatkoztatva
Adagolási javaslat: Napi 1-5 rágótabletta, lehetőleg közvetlenül étkezés előtt elrágva vagy bő vízzel lenyelve. A laktáz enzimet minden laktóztartalmú étkezéshez javasolt fogyasztani. A laktáz szupplementáció adagjának megváltoztatására lehet szükség, a laktóztartalmú élelmiszerek fogyasztásától és az egyéni érzékenységtől függően.
Adagok száma a termékben: 12-60
Hatóanyag a napi adagban
|
1 rágótablettában
|
5 rágótablettában
|
Tolerase® L laktáz enzim
|
4500 FCCU** (18,4 mg)
|
22500 FCCU** (92 mg)
|
**FCCU: (Food Chemical Codex Unit), Food Chemical Codex szerinti laktáz enzim egység
Laktóztartalom: < 0,1 g/100 g.
Tolerase® L is a trademark of DSM. www.qualityforlife.com
Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó! Fontos megjegyezni, hogy a laktáz enzim igencsak hőérzékeny, 55-60 °C felett jelentősen csökkenhet az aktivitása, ezért fontos, hogy szobahőmérsékleten tároljuk (hűtést nem igényel), és véletlenül se oldjuk fel a készítményt forró teában vagy kávéban, hanem étkezést megelőzően közvetlenül alkalmazzuk.
Figyelmeztetés: Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot!
- A termék vérhígítók melletti alkalmazásával kapcsolatban konzultáljon kezelőorvosával.
- A termék 3 éves kortól alkalmazható
- A termék alkalmazható cukorbetegség esetén.
- A termék terhesség, és szoptatás időszakában történő alkalmazásával kapcsolatban konzultáljon kezelőorvosával.
- A laktózintolerancia mértéke változhat, ezért javasolt szakembertől tanácsot kérni a laktáz enzim táplálkozásban betöltött szerepéről
OGYÉI ny.sz: 27906/2021
Figyelmeztetés! Mindent megteszünk azért, hogy a termékleírások pontos adatokat tartalmazzanak, de sajnos előfordulhat, hogy a gyártók előzetes bejelentés nélkül változtatnak a csomagoláson vagy az összetételen, ezért a képek és leírások tájékoztató jellegűek. A termékleírásban szereplő adatokért nem tudunk felelősséget vállalni.
Ha értend-kiegészítőt vásárol, ne felejtse el, hogy a termék fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.