Tudtad? Liposzómák a természetben főleg az anyatejben fordulnak elő, ezek a gömböcskék teszik lehetővé, hogy a csecsemő szervezete a lehető leghatékonyabban tudja hasznosítani az anyatejben lévő tápanyagokat.
Mik is azok a liposzómák?
A liposzómák felfedezése Alec D. Bangham (1921-2010) brit hematológus nevéhez fűződik. A gyógyszeripar előszeretettel használja őket, egyes bioaktív anyagok hordozóiként, lehetővé téve ezáltal a hatóanyagok célszervhez való eljuttatását, csökkentve a különböző mellékhatásokat. A belsejében található üregnek köszönhetően lehetőség adódik arra, hogy a gyógyszerhatóanyagokat a szervezeten belül különböző helyekre szállítsák, célba juttassák. A liposzómák különböző kémiai és makromolekulákat képesek szállítani, ígéretesnek mutatkoztak a biológiailag aktív vegyületek potenciális szállítóeszközeként kozmetikumokban és gyógyszerekben.
A liposzómák, olyan zárt rendszerek, amelyek gömb alakúak, kettős foszfolipid réteggel rendelkeznek, ugyanúgy, mint ahogyan az emberi sejtmembránoknál is ez jellemző, kémiai összetételük az élő sejtfalhoz hasonló. Átmérőjük néhány nm-től egészen néhány száz nm-ig terjedhet.
A felfedezésüktől kezdve alaposan tanulmányozták őket az összetételüket, az előállításukat és a felhasználásukat illetően, mely számos alkalmazás előtt nyitotta meg az utat az alapkutatásban és az alkalmazott tudományokban.
Liposzómák előállítása
A liposzómák olyan amfifil (hidrofil-vízkedvelő, és hidrofób-víztaszító részt is tartalmaz) karakterű lipidek hidratálásakor keletkeznek, amelyek vizes közegben nem micellákba, hanem szabályos kettősrétegbe rendeződnek, majd önbezáródással sajátos, szférikus szerkezetet képeznek.
Általánosságban elmondható, hogy a liposzómák előállításakor a lipideket szerves oldószerben feloldják, majd keverés közben a fázisátalakulási hőmérsékletük felett vízzel hidratálják. A hidratált lipid molekulák térben rendeződnek és a membránok kialakulásával létrejönnek a liposzómák.
Majd általánosságban elmondható, hogy a szerves oldószert megfelelő módszerekkel (vákuum bepárlással, dialízissel, gélfiltrációval) eltávolítjuk a rendszerből. A hatóanyagot előzetesen, az oldhatóságának megfelelően a vizes vagy a szerves oldószer fázisban feloldjuk.
Liposzómák hatóanyagleadása
A szerkezet mind a tárolás, mind a leadás során változhat. A hatóanyag a liposzómák rétegeiből a szerkezet szétesésével szabadul fel.
Liposzómák hatóanyagleadása függ:
a leadás általában függ:
- a mérettől
- hatóanyag paraméterei, oldékonysága
- a hatóanyag és a lipid interakciója
- lipidek érzékenységétől pl.: pH, enzim
10 érv a Natur Tanya® liposzómás C-vitamin mellett:
A liposzómás forma ellenállóbb az emésztésnek, és mivel termékünk az aszkorbinsav nátrium sóját tartalmazza (nátrium-L-aszkorbát), teljes tömegének 11%-át nátrium és 89%-át az aszkorbinsav teszi ki, így kíméletesebb a savasabb kémhatású aszkorbinsavval szemben.
- KONCENTRÁLT, SZERVES GYOMORKÍMÉLŐ C-VITAMINNAL, MINDEZT LIPOSZÓMÁS FORMÁBAN
- NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES AROMÁT
- VEGETÁRIÁNUS TERMÉK, ÁLLATI EREDETŰ ÖSSZETEVŐKTŐL MENTES
- FINOM NARANCSOS ÍZVILÁGGAL RENDELKEZIK
- TÖBB, MINT 1 HÓNAPRA ELEGENDŐ MENNYISÉG
- HOZZÁADOTT CUKOR NÉLKÜL
- TERMÉSZETES NÖVÉNYI EREDETŰ ÉDESÍTŐSZERREL
- GLUTÉNMENTES FORMULA
- GMO-MENTES LECITHINNEL
- A NAPI AJÁNLOTT BEVITELI ÉRTÉK 12,5X-SZERESÉT TARTALMAZZA
A szerves liposzómás C-vitamin hatásai igen sokfélék:
- hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez
- hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához
- hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez
- antioxidáns hatása révén, hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez
- hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül az erek, a porcok, a fogak, fogíny, a bőr normál állapotának, működésének fenntartásához, valamint az egészséges csontozat fenntartásához
- fokozza a vas felszívódását
- hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz
- hozzájárul az E-vitamin redukált formájának regenerálásához
TÁPANYAGOK BIOHASZNOSULÁSA/FELSZÍVÓDÁSA: A LEGTÖBBET KIHOZNI AZ ÉLELMISZEREKBŐL (ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKBŐL)
Nem minden tápanyagot lehet ugyanolyan mértékben hasznosítani. Más szóval különbözik a biológiai hasznosulásuk. A biológiai hasznosulás fogalmának megértése segít optimalizálni az étrendeket és meghatározni a megfelelő tápanyag ajánlásokat.
A felszívódás és biohasznosulás szó, két külön fogalom és nem összekeverendő. A biológiai hasznosulásnak számos meghatározása létezik, de általában a tápanyag azon részét jelenti, mely az élelmiszerekből felszívódik és felhasználásra kerül a test működéséhez, A felszívódás alatt azt a tápanyagmennyiséget értjük, amely felhasználható formájára lebomlott és amely ténylegesen felszívódik a szervezetben.
Az alábbi tényezőkön múlik a tápanyag biológiai hasznosulása az anyagcsere útvonal különböző állomásain:
- a tápanyag fekszabadulása a fizikai-kémiai mátrixból
- az emésztőenzimek hatása a belekben
- a bél nyálkahártya felszívó képessége
- a bél falán való átjutás (a sejtekbe való bejutás, a mozgás közöttük vagy mindkettő) a vérbe vagy a nyirokrendszerbe
- disztribúció
- raktározás
- metabolikus és funkcionális felhasználás
- kiválasztás (a vizeleten vagy az ürüléken át)
Az egyes tápanyagok biohasznosulását külső és belső tényezők egyaránt meghatározzák, mint például az életkor, a nem, bizonyos életszakasz (terhesség), vagy például a szóban forgó tápanyag kémiai formája stb.
A C-vitamin a vékonybélből szívódik fel, egy nátrium-függő aktív transzport mechanizmuson keresztül. A C-vitamint egy esszenciális vitamin; számos állatfaj képes az előállítására, de az emberi szervezet nem képes szintetizálni, nem tárolja, ezért fokozottan oda kell figyelni a pótlására. Egy vízben jól oldódóvitamin, amely minden testszövetben előfordul. A liposzómás, folyékony C-vitamin egyik előnye, hogy biohasznosulása nagyobb mértékű, mint egy hagyományos likvid formának.
Mikor van szükségünk több C-vitaminra?
- Intenzív sporttevékenység esetén
- Aktív dohányosoknál
- Betegség utáni felépüléskor/lábadozáskor
- Bizonyos műtéti beavatkozások vagy lázas állapot esetén
- Fogamzásgátlók vagy bizonyos gyógyszerek használata esetén
- Alacsony zöldség-, és gyümölcsfogyasztás esetén
- Stresszes életvitel esetében
- Kiegyensúlyozatlan, egyoldalú vitaminhiányos táplálkozás esetében
- Vashiányos állapot esetén
- Tavaszi fáradtság esetén
Kinek ajánljuk?
- azoknak, akik a napi C-vitamin szükségletüket liposzómás C-vitamin formájában szeretnék kielégíteni
- gyomorproblémákkal küzdőknek
Nettó térfogat: 200 ml
Összetevők: víz, nátrium-L-aszkorbát, emulgeálószerek {glicerin, lecitin (napraforgó)}, ízanyag (magnézium-hidrogén-citrát hidrát), cink-szulfát, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), színezék (béta-karotin), tartósítószer (kálium-szorbát), ízesítőanyag (narancs sűrítmény), stabilizátor (xantángumi), édesítőszer (szteviol-glikozidok), stabilizátor (nátrium-szelenit).
Adagolási javaslat: Naponta 1 teáskanál (5 ml), étkezés előtt folyadékban feloldva.
Hatóanyag
|
1 adagban (5 ml-ben)
|
NRV%*
|
C-vitamin
|
1000 mg
|
1250%
|
Cink
|
5,69 mg
|
56,9%
|
*NRV%: napi beviteli referencia érték %-a felnőttek esetében
Figyelmeztetés: Ne lépje túl az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget! Hatóanyagokkal szembeni túlérzékenység esetén szedése nem ajánlott. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A termék kisgyermek elől elzárva tartandó.
- A termék 6 éves kortól alkalmazható.
- A termék alkalmazható vérhígító mellett.
- A termék alkalmazható cukorbetegség esetén.
- A termék fogyasztható terhesség, és szoptatás időszakában.
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó. Felbontás után hűtőben tárolva egy hónapig fogyasztható.
OGYÉI ny.sz: 23678/2020
Figyelmeztetés! Mindent megteszünk azért, hogy a termékleírások pontos adatokat tartalmazzanak, de sajnos előfordulhat, hogy a gyártók előzetes bejelentés nélkül változtatnak a csomagoláson vagy az összetételen, ezért a képek és leírások tájékoztató jellegűek. A termékleírásban szereplő adatokért nem tudunk felelősséget vállalni.
Ha értend-kiegészítőt vásárol, ne felejtse el, hogy a termék fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.