A különböző minőségi szintek a következők:
1. A legkisebb hatékonyságúak a máriatövis őrletek. Jellemző jelölése a címkéken: máriatövis kivonat.
2. A standardizált kivonatok, ahol 10-80% szilimarin koncentráció a garantált. Jellemző jelölése a címkéken: máriatövis kivonat, 80% szilimarin.
FONTOS: A szilimarint 13 különböző flavonolignán alkotja, amelyek közül a szilibin a legfontosabb a májműködés szempontjából. A szilibin koncentrációja viszont igen széles tartományokban változik, akkor is, ha az adott kivonatban garantált a 80%-os szilimarin koncentráció. Ez a széles tartomány azt jelenti, hogy vannak olyan kivonatok, amelyekben 0% szilibin van (helyette vannak más szilimarinok) és olyanok is, ahol a 80% szilimarinból 61% a szilibin. Nyilván ez utóbbi kivonat lesz a leghatékonyabb.
3. Olyan standardizált kivonatok, ahol a szilimarinok mellett a szilibinek koncentrációja is garantált. Jellemző jelölése a címkéken: máriatövis kivonat, 80% szilimarin, 30% szilibin.
4. Olyan termékek, amelyekben a szilibinek koncentrációja a legnagyobb, hiszen a májtámogatást illetően szilibin A és B a fő hatóanyagok, nem pedig az egyéb szilimarinok. Ez esetben tehát a szilimarinok csak egy stabilizáló mátrixot adnak a szilibinek köré.
II. Ezért egészségtelen a máriatövist tartalmazó termékek legjelentősebb része
A jó minőségűnek tekinthető, standardizált máriatövismag kivonatok esetében fontos kérdés, hogy a kivonatolási eljárás során milyen oldószert használnak. Az oldószer ugyebár azt határozza meg, hogy milyen hatóanyagok oldódnak ki az adott növényi részből.
A máriatövisnél ez vagy aceton, vagy etil-alkohol lehet. A végén mindkettőből marad egy kicsi a standardizált kivonatban.
Az aceton nem túl egészséges, ezért sokkal érdemesebb az etanolos kivonatolással készült kivonatot választani. Ez rendszerint nincs feltüntetve a címkén, ezért célszerű a gyártót megkérdezni.
III. Biohasznosulás javítása, hogy még hatékonyabb legyen a termék
Mind a szilibinek, mind a szilimarinok biohasznosulása kicsi, amit úgy lehet valamelyest megnövelni, hogy nagyobb koncentrációban alkalmazzák őket. Ez a gyártónak extra költséget, a vásárlónak drágább terméket jelent.
A liposzómák alkalmazása sokkal jobb műszaki megoldásnak tekinthető a biohasznosulás javításában, ami viszont csak zsíroldékony hatóanyagokra alkalmazható jó hatásfokkal.
A WTN liposzómás technológia segítségével a szilibint és a szilimarinokat, ezért először „zsíroldékonnyá” tettük, majd liposzómába zártuk őket. Így jelentősen sikerült megnövelni a biohasznosulást.
Összességében tehát a WTN máriatövismag komplex:
- Garantáltan nagy szilibin koncentrációval rendelkezik (az I/4. pontban leírtak szerint).
- Etil-alkohollal lett kivonatolva, mert ez esetben nem maradnak az anyagban egészségkárosító oldószermaradványok.
- A biohasznosulás növelése végett a hatóanyagokat liposzómába zártuk.
- Az összes használt technológiai segédanyag növényi alapú, kiváló minőségű, sokszor bio növényekből készült kivonat.
- Tartósítószer-mentes! A termék eltarthatóságát lizin aminosavval és kevert tokoferolokkal biztosítjuk.
- Vegán termék!
Mit érdemes tudni a máriatövismag olajokról?
A máriatövis magjának májra gyakorolt gyógyító hatása közismert, ugyanakkor érdemes tudni, hogy a fő hatóanyagok nem zsíroldékonyak. Tehát a máriatövismag-olajban sokkal kisebb koncentrációban vannak jelen az ebből a szempontból legfontosabb hatóanyagok (szilimarin/szilibin), mint pl. egy alkoholos vagy acetonos kivonatban.
Mire jó a máriatövis és melyek a hatóanyagai?
A máriatövis támogatja az epe- és májműködést, csökkentheti a koleszterinszintet, valamint részt vesz a májsejtek regenerációjában is. Ezen kívül a fő hatóanyagának erőteljes antioxidáns, gyulladáscsökkentő és -gátló, immunmoduláns és daganatmegelőző hatást is tulajdonítanak. A legtöbb ember, a máriatövis fő hatóanyagaként a szilimarint ismeri. Az már kevésbé köztudott, hogy a szilimarin, nem egy hatóanyag, hanem egy flavonolignán-komplex (13 különböző flavonolignán típust foglal magába), amelynek a máj tekintetében a fő aktív alkotóeleme a szilibin (szilibin A és szilibin B keveréke).
A máriatövis szilimarin vagy flavonolignán-komplex koncentrációja rendkívül széles skálán változhat. Befolyásolhatja a talaj minősége, a csapadék mennyisége, valamint a földrajzi-, éghajlati- és mezőgazdasági tényezők is. Utóbbi esetében lényeges szempont például az is, hogy a magokat mikor vetették el, mikor voltak öntözve és a betakarítás a növény mely fejlődési szakaszában történt. Különböző fejlődési szakaszokban ugyanis megfigyelték, hogy változik a szilibin koncentráció, például virágzáskor betakarított növény esetében csökkent értéket azonosítottak. Ezen változók hatásának a kiküszöbölése miatt célszerű, minden esetben olyan készítményt választani, ami standardizált kivonatként tartalmazza a szilimarint és a szilibint.